Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ξεσηκώθηκε η μεσαία τάξη στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 200.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες, διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ, όπου σύμφωνα με την αστυνομία τουλάχιστον 200.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ άλλοι 30.000 χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές άγγιξαν τους 300.000.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα διαμαρτυρίας των τελευταίων δεκαετιών στο Ισραήλ οι διαδηλωτές διεκδικούν κατασκευή κατοικιών με ενοίκια σε προσιτές τιμές, αύξηση του κατώτατου μισθού, φορολόγηση των άδειων διαμερισμάτων και δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.
Προ ημερών στο Τελ Αβίβ, αλλά και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ, πάνω από 100.000 διαδηλωτές έκαναν  πορείες «απαιτώντας κοινωνική δικαιοσύνη». Το κίνημα αυτό, στο οποίο ενώνονται περίπου 40 κοινωνικές οργανώσεις, προέκυψε στα μέσα Ιουλίου κυρίως ως αντίδραση στις ολοένα αυξανόμενες δαπάνες στέγασης στο Ισραήλ, αλλά και ως καταγγελία της υποβάθμισης της δημόσιας διοίκησης.
Οι διαδηλωτές εμπνεύστηκαν από τις κοινωνικές εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή, όμως δεν ζητούν πολιτικές αλλαγές, αλλά απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την ραγδαία αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι μισθοί τους δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές δαπάνες περιλαμβανομένης της στέγασης και της φροντίδας των παιδιών τους.
Για «επανάσταση» έκανε λόγο ένας φοιτητής που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι δεν είχε γίνει τίποτα σαν κι αυτό εδώ και δεκαετίες.
Οι πρωτοφανείς σε όγκο συγκεντρώσεις ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανακοινώσει τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Από: antinews