Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ιράν: Η Τεχεράνη εξοπλίζει τα πολεμικά της πλοία στον Περσικό Κόλπο

Η ένταση στο Ιράν κινδυνεύει να αυξηθεί πάλι ύστερα από την κοινοποίηση της Τεχεράνης πως εξοπλίζει τα πολεμικά της πλοία στο στενό του Ορμούζ με μικρής εμβέλειας πυραύλους.
Ξεκάθαρα πρόκειται για προφανές μήνυμα με παραλήπτες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τις δυο χώρες που με κάθε τόπο προσπαθούσαν πάντα να ασκήσουν πίεση και να αντιτίθενται στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος που προωθεί η Ισλαμική Δημοκρατία.
Εδώ και μήνες ειδικά το Ισραήλ δείχνει με κάθε τρόπο πως είναι έτοιμο να χτυπήσει ακόμα και κατα μόνας πυρηνικούς στόχους στο Ιράν, με την Τεχεράνη να μην υποχωρεί στο ελάχιστο και να διατυμπανίζει τους ειρηνικούς σκοπούς του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Τους προηγούμενους μήνες η Τεχεράνη είχε απειλήσει επανηλλειμένα με κλείσιμο των στρατηγικής σημασίας στενών από όπου περνά το 40% της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου, σαν απάντηση στις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση ενάντια στην οικονομία της χώρας.

Από 1ης Ιουλίου η Ε.Ε. επιβεβαίωσε την έναρξη του πετρελαϊκού εμπάργκο που αποφασίστηκε στις 23 του περασμένου Γενάρη εναντίον της Τεχεράνης, οι κυρώσεις προβλέπουν επίσης την άμεση παύση νέων πετρελαϊκών συμβολαίων ενώ τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια παύουν να ισχύουν από αύριο Κυριακή 1η Ιουλίου.

"Εξοπλίσαμε τα πλοία μας με πυραύλους που έχουν ακτίνα δράσης τα 220 χιλιόμετρα και σύντομα θα προσθέσουμε οπλικά συστήματα που θα έχουν 300 χιλιόμετρα ακτίνα δράσης. Από τις ακτές μας μπορούμε να χτυπήσουμε όλες τις περιοχές της επικράτειας του Περσικού Κόλπου, τα στενά του Ορμούζ και την θάλασσα του Ομάν" ήταν τα λόγια του Ali Fadavi, διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, γνωστούς και με την ονομασία Pasdaran, που έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο Mehr.

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μπαχραίν βρίσκεται στα 225 χιλιόμετρα από το Ιράν αν θεωρήσουμε πως ο πύραυλος Sajjil-2 με τους οποίους είναι εφοδιασμένς οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν έχει πεδίο 2.400 χιλιόμετρα, ακόμα και το Ισραήλ θα μπορούσε να βρεθεί στην ακτίνα δράσης της Τεχεράνης.

Η ένταση θα μπορούσε να κορυφωθεί στα ξαφνικά περί τον Οχτώβρη όταν ΗΠΑ και Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν άσκηση πυραυλικής άμυνας, την μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθει ποτέ οπως αναφέρει το Ιταλικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο articolotre.com.

Σε εκείνη τη περίπτωση θα προσομοιωθεί μεταξύ άλλων η ταυτόχρονη επίθεση σε Ισραηλινό έδαφος περίπου εκατό πυραύλων με προέλευση το Ιράν και τη Συρία.

Στις στρατιωτικές ασκήσεις θα συμμετέχουν 3000 στρατιώτες και για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί το Arrow 2, το αμυντικό πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ.